Var snäll mot dig själv. För barnens skull

Vad har du som vuxen för tankar om din kropp? Brukar du högt klaga på alla fel och brister eller älskar du dig själv precis som du är? Vad tror du våra barn och ungdomar har för tankar om sina kroppar?
Vilka signaler skickar vi vuxna ut när vi öppet klankar ner på oss själva och hur vi ser ut. Inte sjutton lär vi våra barn att de ska vara stolta över den de är, att de duger precis som de är och att det är insidan som räknas. Nej tvärt om.

”Beskriv din kropp” hur skulle du svara på den frågan? 95% av alla som får frågan börjar direkt berätta om allt de tycker är fel med sin kropp. Varför?! Varför är vi så hårda och kritiska mot oss själva och hur vi ser ut på utsidan. Skalet som har som uppgift att skydda allt det viktiga på insidan.

Min kropp har valkar, bristningar och vissa kroppsdelar börjar dra sig ner med tyngdlagen. Men vad gör det? Är jag mindre värd för att min kropp inte är helt perfekt? Nej, såklart inte! Min kropp har varit hem åt 3 barn, den har gått igenom otroliga påfrestningar och klarat det med bravur. Den är värd att firas! JAG är värd att firas! Precis som Du!

Om vi som vuxna inte kan acceptera och älska oss själva precis som vi är hur ska då våra barn kunna göra det? Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör! Vi har ett ansvar och vi måste föregå med gott exempel för barnen och våra ungdomars skull. Dagens barn utsätts dagligen för kommentarer, granskningar och åsikter från främmande personer om hur de ser ut. Och hur det ”SKA” se ut. Du ska inte vara för smal, för tjock, rakt hår eller lockigt hår. Du ska sminka dig rätt, ha vita tänder och vara lagom åt alla håll.

Kan vi inte stoppa här och försöka vända den här stressande och negativa bilden av oss själva och andra människor!?
Vad kan vi göra? Vad kan Du göra?
1. Sluta prata negativt om din egna kropp.
2. Visa att du accepterar dig skälv precis som är. Hur klyssjigt det än låter så är det faktiskt insidan som räknas.
3. Ge barnen och ungdomarna komplimanger för saker de gör och hur de beter sig istället för hur de ser ut.
4. Var uppmärksam på hur ditt barn pratar om sig själv och sin kropp.
5. Håll koll på vilka sociala medier ditt barn hänger på. Hur går snacket, kommentarer på bilder osv.

Om vi börjar behandla oss själva med kärlek kommer det sprida sig vidare. För som jag skrev innan. Barn gör inte som vi säger. Barn gör som vi gör.

Carolina Mattsèn
Föreläsare, krönikör och inspiratör
2017

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Payson logo