Det som inte syns...

Vi bär alla på tyngder i vår ryggsäck. Det kan vara allt från sjukdom, ångest, traumatiska minnen, sorg eller något annat. Det är saker som inte alltid syns men som påverkar vardagen på olika sätt eller hur man reagerar och agerar i olika situationer.
Jag fick giftstruma när jag var 13 år och hela min kropp förändrades. I samband med struman fick jag problem med mina leder. Magen har också ställt till med bekymmer genom åren och jag har nog gjort de flesta undersökningar både 2 och 3 gånger.
För några år sedan fick jag diagnosen EDS och IBS. De hör ihop och ingen av dem märks på utsidan, men känns definitivt på insidan. Eds är en bindvävs sjukdom som påverkar mina leder och skapar mer eller mindre smärta dagligen. Jag får lätt blåmärken, har töjbar hud, känner smärta vid beröring mm. Ibs innebär att jag har en väldigt orolig mage. En dålig dag får jag hålla mig hemma och toaletten är min vän i ca 5timmar konstant. Efter ett anfall är jag totalt utmattad och ofta sängliggandes.

Jag försöker inte låta mina sjukdomar begränsa mitt liv eller mina mål. Jag låter inte smärtan hindra mig från att vara aktiv och röra mig som jag önskar.
Vissa dagar är sämre och då är det bara att acceptera läget och vila.
Min mage är väldigt känslig och reagerar direkt på negativ stress eller speciell mat.  Men jag ser min mage och ibs som en inre kompass. Så fort något inte är bra för mig talar magen om det genom ett anfall. Eller om jag hållt igång mycket och kroppen behöver återhämtning och vila, då kan jag få ibs. Ja och när jag får ett anfall kan jag inget annat göra än att vila.
Jag har märkt att ju bättre jag blir på att lyssna inåt och på min inre röst mer sällan kommer anfallen.

Ingen av mina sjukdomar syns utåt men jag bär dem med mig varje dag. Precis som vi alla bär med oss egna tynger i ryggsäcken. Saker som kanske gör att vi ibland överreagerar, blir arg, är trött eller inte orkar lyssna så aktivt.

Så tänk på det innan du blir arg eller besviken på hur en person reagerar eller agerar. Vi vet inte vad andra bär i sina ryggsäckar.

-

Payson logo