Jag gillar ju inte att sälja....

Ett av mina första jobb efter några års mammaledighet var som kundtjänsmedarbetare. Yes, jag skulle få göra det jag älskade mest, prata i telefonen och hjälpa människor. Jag var så taggad och spänd inför det nya jobbet. Men ganska snart blev jag varse om att det inte handlade så mycket om att hjälpa till utan mer om att sälja. Visst de hade nämnt mål och lite sälj på intervjun och upplärningen. Men jag hade inte kunnat förstå att det enbart handlade om sälja. Allt räknades in, samtalstid, efterbehandling, rast, frånvaro, sälj, nya kunder, gamla kunder... Men aldrig NÖJDA kunder. 

Det jag älskade mest med jobbet var de gånger jag lyckades göra en kund riktigt nöjd och glad. När de verkligen hade fått hjälp och jag hållit allt jag lovat. När jag fick grotta ner mig i vad som hänt, ringa samtal till tekniker, boka och fixa. Det var då jag var i mitt esse. Men det jag var duktig på räknades inte, nej det var tom en dålig egenskap som inte alls uppskattades. Då tjänade vi ju inga pengar. 
Min chef sa till mig på ett utvecklingssamtal. "Carolina, du är en sån här Slow learner"

Mmm tack, det kändes upplyftande att få höra att jag tydligen var lite trög. 
Så var ju inte fallet utan sälj var inte min grej. Det var inte det jag var duktig på, hade inget intresse av och då heller inte intresserad av att lägga fokus på det. 
Att pracka på någon saker eller tillbehör de inte behöver, eller ljuga för att få mina saker att låta så mycket bättre var inte heller min grej. Jag vill ju hjälpa. 

Som du kanske förstår gjorde jag ingen större karriär där utan sökte mig vidare till IT efter något år. 

Men nu då, nu måste jag ju sälja som företagare.
Ja så har jag trott och tänkt tills insikten kom. Varför göra något som inte känns bra i magen? Om jag redan vet att sälj inte är min grej för jag har redan provat det, varför ska jag då göra det nu? Jo för att man blir matad av säljteknik, tips och råd hur man ska marknadsföra sig för att få kunder och sälja sina produkter. Så jag har provat att annonsera, tipsa här inne om mina kurser och gjort reklam. Men det har inte känts bra och om ja inte själv tror på det gör ju inte Du heller det.

Så nu är det slut med smygreklam. Det är inte min grej, MIN grej är att få inspirera och hjälpa. Säkert tipsar jag om sånt jag tycker är bra men ingen reklam eller sälj. 
För jag tror att om jag släpper säljer och bara läser fokus på det som jag är bra på, då kommer det andra automatiskt.
Om du tycker jag har bra tankar och är duktig på det jag gör, så köper du nog en produkt eller tjänst bättre än om jag försöker sälja på dig den. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln

Payson logo