Lena känner sig stressad, ingen förstår hur mycket hon jobbar. Sara tycker Lena har ett glassigt jobb, inte en kund på hela dagen..... 

Arbetsdagen är slut och Lena stänger ner sin dator. Hon känner sig stressad över allt arbete hon inte hann avsluta idag. Redan innan hon lämnat sin arbetsplats planerar hon allt som ska göras nästa dag och stressen byggs på. 

Sara jobbar en trappa ner. Hon träffar kunder i kassan varje dag och är ansiktet utåt. Hon vet inte riktigt vad Lena gör på en arbetsdag, men tycker det verkar vara ett glassigt och lugnt jobb.  Idag hade ju inte Lena en enda kund på sitt kontor medan hon själv hade kunder från öppning till de stängde. 
Det känns lite orättvist att hon ska ha det så lugnt när Sara får möta massor med kunder och ska trevlig hela dagarna. 

Nästa dag behöver Sara hjälp med ett ärende, hon går upp till Lena som verkar ha de lugnt.  "Hur jobbigt kan det vara att sitta i eget rum med en dator!?"
Sara knackar snabbt och öppnar dörren samtidigt. "Kan du titta på ett ärende."
"NEJ, jag hinner inte. Fråga någon annan." Lena tittar inte ens upp från skärmen.
"Det var det fräckaste.... Hon som bara sitter vid sin dator på kontoret, jäkla surpuppa."

Det Sara inte vet är att Lena är på gränsen till utmattningsdepression. Hon känner inte att hon hinner avsluta ett ärende innan nästa sak dyker upp som hon måste hantera direkt. Ärenden läggs på hög och stressen ökar. Hon känner sig ensam då ingen riktigt förstår hur mycket jobb hon har som bara fylls på. 

Varken Lena eller Sara har någon insyn i den andres arbetsuppgifter, det har nästan ingen på kontoret. Båda känner sig avundsjuka på varandra och tycker den andra har det mycket enklare. 

Den här irritationen som nu uppstått beror bristande förståelse och skulle lätt kunna undvikas. Genom kunskap och en förståelse för varandras arbetsuppgifter skapas en känsla av gemenskap och sammanhållning. Istället för att gnälla, klaga och snacka skit är allt nu mer insatta i hur arbetet fungerar och  har alla en större förståelse. 

Så här ser det ut på många företag och det spelar ingen roll om det är på kontor,  skola, omsorg, fabrik mm mm. 
Detta jobbar jag mycket med ute hos företag och det finns enkla lösningar som man ibland inte ser själv utan behöver ha hjälp med utifrån. 
Känner Du igen dig från din arbetsplats? Jag kommer gärna till dig och berättar mer om vad jag kan erbjuda. Ingen ska känna sig ensam eller vantrivas på jobbet!

teamwork

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln

Payson logo