Vad är det som gör att det är så vanligt och på något sätt okej?! #metoo

Många tankar väcks hos mig nu när #metoo flödar på facebook och på instagram. Har du missat vad taggen står för är det ett sätt att uppmärksamma hur många av oss tjejer/kvinnor som blivit sexuellt ofredade, fått kommentarer om våra kroppar och liknande. När jag ser mitt flöde där mer än 90% av mina kvinnliga vänner använder sig av taggen, även jag själv,  blir jag mörkrädd. Vad är det som gör att det är så vanligt och på något sätt okej?!
För mig var första gången jag blev tafsad på i lågstadiet. En kille i klassen nöp mig riktigt ordentligt i ena bröstvårtan. Det var första gången... Idag händer det titt som tätt att t ex manliga patienter tror att de har rätten att kommentera min kropp i ett försök att skoja till det. Jag skrattar inte alls.

#metoo
Min dotter som är 12 år kom till mig i veckan och var arg. En kille i skolan höll på och retades, puttades och var allmänt jobbig. En fröken sa då högt inför klassen -Ja men han kanske är kär i dig! Ni kan ju tänka er hur barnen reagerade och ännu mer började stimma. Hur kände sig min dotter och vad fick killen för bild och bekräftelse från en vuxen. Jo att om du är förtjust i en tjej är det helt okej att retas, säga taskiga saker och puffas. Du behöver inte ens gilla tjejen utan du kan ta dig friheter ändå för det är ju så killar gör. - Du vet killar är så omogna och retas alltid när de är kär i en tjej.
Min dotter blev inte sedd eller tagen på allvar av en lärare. Som istället för att stå upp för henne och sätta ner foten skojade bort situationen och bekräftade att sånt här får du stå ut med som tjej.
Mor och dotter #metoo
Jag läste en kommentar på ett inlägg som handlade just om detta med #metoo och hur vi ska komma i från problemet. Var ska vi börja och hos vem ligger ansvaret. En kvinna/mamma svarade att det var vi mammor som inte lyckats uppfostra våra söner och pojkar. Jag blev helt stum. Åter igen var det någon som tyckte att det är vi kvinnor som ska bära ansvaret för när pojkar/män beter sig illa. Då är det vi kvinnor och mammor som misslyckas.
Var ligger ansvaret i föräldraskapet? Är man inte som oftast 2 föräldrar och vad säger att det alltid finns en mamma med i bilden?
För mig är det lite som att åter lägga skulden på kvinnan som blivit ofredad, våldtagen och utsatt.

Är det några som ska stå till ansvar så är det väl alla vuxna män, pappor och killar. De som inte säger ifrån när deras kompisar, arbetskamrater eller andra män gör fel. När de inte agerar när de ser att killar går över gränsen, fäller en kommentar om en tjej eller tafsar. Som väljer att blunda, för det är så man gör.

Vi måste alla ta vårat ansvar att utbilda och agera. Berätta och prata med våra barn, både killar och tjejer om vad som är rätt och vad som är fel. Att man aldrig visar sina känslor genom att bråka, retas eller tafsa. Att det ALDRIG är okej att någon annan människa tar på dig kropp eller kommenterar den om du själv inte bett om det.

Tillsammans måste vi ta ansvar att föregå med gott exempel och alla män måste våga säga ifrån när de ser något fel! Det är inte okej att det är mer en regel än ett undantag att tjejer och kvinnor ska vara ett objekt där man får räkna med att bli tafsad på.
//Carolina
utsatt #metoo

Kommentera gärna:

Payson logo